Köszönet a 2016. július 8-i kiállításért

Az eseményt az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta, NEMZ-KUL-16-0388 pályázati azonosítóval.

2016.07.08-án nyílt meg a "Német nemzetiségi múltat idéző" kiállítás, amely 1 hétig várta az érdeklődőket a Magyarszéki Művelődési házban. A szakmai rendező, Total Art Egyesület egyedi módon határozta meg a német nemzetiségi múltat időző kiállítás bemutatását, speciális tematika szerint emelt ki egyes elemeket, hangsúlyozva a német érték teremtés szerepét ezeken a területeken. A teremberendezését, az eszközök összeállítását, szállítását pedig a Magyarszék Község Nonprofit Kft végezte. A megnyitó záró programja pedig  a megjelent vendégek részére álló fogadás volt. A kiállítást megnyitotta Dr. Gerner Zsuzsanna, a Németországi Szövetségi Köztársaság tiszteletbeli konzolja.
A "Német nemzetiségi múltat idéző" című kiállítás egyik fontos része a baranyai németek építészete. Tipikusak a paraszt házaik, a gerendás építőművészetük is. A tárlat fontos eleme a német tájházak bemutatása is, hisz közel 20 van a megyében.
A kiállításon megismerkedhetünk hagyományos mesterséget még űző népművészek (Timmel Cintia, Gradwold Zsolt - keramikusok) alkotásaival, illetve kortárs képzőművészek (Trischler Ferenc, Dechandt Antal - szobrászművészek) műveivel is.
Szintén kiemelt helyet kaptak - a Baranya megyei Levéltár segítségével kikutatott - olyan hiteles történelmi dokumentumok, melyek rávilágítanak a baranyai neves német iparosok és kereskedők megyei jelenlétére, többek között megismerhetjük az Angster - világhírű orgonaépítő dinasztiát is.
A német hónap fővédnöke, dr. Gerner Zsuzsanna, pécsi német tiszteletbeli konzul támogatásával a Pécsi Tudományegyetem - PTE - hallgatóinak diploma munkáiba is beleolvashatunk a tematikákhoz kapcsolódóan, többek között Bock Patrícia Villányról készült írásába.